Absolwent studiów pierwszego stopnia kierunku biotechnologia:
- ma umiejętność praktycznego korzystania ze zdobytej wiedzy podstawowej z zakresu biologii, nauk ścisłych i technicznych oraz współczesnych metod biologii eksperymentalnej (techniki in vitro, biologia molekularna, inżynieria bioprocesowa) i procesów biotechnologicznych,
- ma wiedzę w zakresie statystyki i informatyki na poziomie pozwalającym opisywanie i interpretowanie zjawisk biotechnologicznych,
- ponadto zna język obcy oraz specjalistyczne słownictwo w języku angielskim z zakresu biotechnologii,
- jest przygotowany do wykonania podstawowych prac badawczych z użyciem materiału biologicznego.
Absolwent studiów drugiego stopnia kierunku biotechnologia:
- ma pogłębioną wiedzę teoretyczną pozwalająca na opis i wyjaśnianie procesów zachodzących w żywych organizmach,
- potrafi zaplanować i przeprowadzić eksperymenty biotechnologiczne oraz samodzielnie zinterpretować wyniki, wykorzystując narzędzia statystyczne,
- ma pogłębioną wiedzę bioinformatyczną i potrafi stosować ją w biotechnologii,
- zna i rozumie prawne i etyczne aspekty biotechnologii oraz ekonomiczne i organizacyjne zasady funkcjonowania przedsiębiorstw biotechnologicznych,
- ma umiejętność prowadzenia prac badawczych z użyciem materiału biologicznego oraz zna zasady działania i obsługi aparatury badawczej i urządzeń technologicznych.
Możliwości zatrudnienia:
Absolwent tego kierunku jest przygotowany do samodzielnego rozwijania własnych umiejętności zawodowych między innymi związanych z organizacją i prowadzeniem procesów produkcyjnych w przemyśle biotechnologicznym, chemicznym i gałęziach pokrewnych oraz do pracy w laboratoriach badawczych wykonujących analizy diagnostyczne z wykorzystaniem nowoczesnej aparatury analitycznej.
Absolwent studiów drugiego stopnia może być zatrudniony w placówkach naukowo-badawczych (instytuty, uczelnie wyższe), firmach biotechnologicznych, laboratoriach diagnostycznych oraz innych instytucjach wykorzystujących techniki biotechnologiczne (przemysł fermentacyjny, spożywczy, farmaceutyczny, biomedyczny).